Jet ski je čista zabava i adrenalin, ali još uzbudljivije od svakodnevne vožnje su natjecanja vodenim skuterima! Ako ste se ikada pitali kako izgledaju utrke (ili se možda i sami želite okušati u njima), donosimo vam neka od najatraktivnijih jet ski natjecanja na svjetskoj razini!

Pro Watercross World Championship

Prvi na našem popisu je Pro Watercross World Championship - istaknuto natjecanje jet skijem u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo renomirano prvenstvo okuplja najbolje svjetske profesionalne vozače koji se bore za osvajanje laskave titule prvaka. Posebnost Pro Watercross World Championshipa je u tome što se utrke odvijaju na najizazovnijim i tehnički najtežim stazama - što znači da je spektakl zagarantiran kako natjecateljima, tako i svim gledateljima. Rivalstvo, odvažna vožnja i akcija samo su neki od epiteta kojima se ovo natjecanje može pohvaliti, stoga ni ne čudi da se smatra jednom od najboljih utrka na svijetu.

Article image

IJSBA World Finals

International Jet Sports Boating Association (IJSBA) World Finals još je jedan kultni događaj koji okuplja najbolje svjetske vozače jet skija na jednom mjestu. Ovo je ujedno i jedno od najcjenjenijih i najprestižnijih događaja - a uz invitation only policy, odnosno pravilo “samo uz pozivnicu”, privuče čak više od 500 najboljih svjetskih jet ski vozača. Ovogodišnje je natjecanje najavljeno za listopad 2024., a održat će se već tradicionalno u gradu Lake Havasu, u Sjedinjenim Američkim Državama. Ne sumnjamo da će i ovogodišnje natjecanje gledateljima i natjecateljima pružiti mnogobrojne adrenalinske trenutke kojih će se još dugo sjećati.

Article image

P1 AquaX

Sada već prilično davne 2010. Powerboat P1 krenuo je u stvaranje novog, modernog i progresivnog natjecanja, s prilično drugačijim pristupom od onog kakav ima većina drugih jet ski natjecanja. Cilj je u samome početku bio privući ne samo profesionalne vozače, već i rekreativce i sve one koji se žele okušati u natjecanju, a do tada nisu imali priliku to učiniti. Svojevrsna misao vodilja u početku je i glasila “povratak osnovama” - čineći utrke pristupačnim i lakim za sudjelovanje. Za razliku od ostalih formata natjecanja, ovdje su se utrke odvijale na moru, a staze su bile jednostavne i širom otvorene, dajući natjecateljima priliku da postignu najveću moguću brzinu uživajući u vlastitim izvedbama. Tijekom godina natjecanje se razvijalo i dostiglo zavidnu razinu kvalitete pa je tako do današnjeg dana više od tisuću vozača prošlo kroz ovaj oblik AquaX natjecanja na čak tri kontinenta.

Article image

Sva gore navedena natjecanja odavno su prerasla obične događaje pa se sada s pravom nazivaju spektaklima koji osvajaju publiku diljem svijeta. Pomicanjem granica mogućeg na vodi na najbolji način pokazuju što sve može postići ljudska ambicija u kombinaciji s težnjom k izvrsnosti, a još kad se tome pridoda činjenica da su natjecatelji najbolji svjetski vozači jet skija - kvaliteta je zagarantirana.