Razvoj jet skija seže još do, sada već prilično davnih 1960-ih, kada je Clayton Jacobson II skicirao “motocikl za vodu” - koji je izgledao kao neka vrsta jet skija. No, Jacobson nije stao na tome već je bio ustrajan u želji da svoj projekt dovede na najvišu moguću razinu pa je u svega nekoliko godina razvio koncept pravog jet skija čiji je prototip bio završen 1965. Ovo je bio model napravljen od aluminija, a pokretao ga je dvotaktni motor. Već iduće godine Jacobson je napravio novi prototip kojeg je ponudio tvrtki Bombardier, no Bombardier ga je odbio, uz obrazloženje da ne vide budućnost tog modela. Jacobson je nakon toga otišao u Kawasaki koji je prepoznao potencijal - i već 1972. proizveden je prvi stajaći model jet skija, poznat kao Kawasaki Jet Ski.

Iako je Kawasaki bila prva tvrtka koja je komercijalizirala jet ski, tijekom godina pojavilo se još nekoliko popularnih proizvođača - Sea-Doo i Yamaha.

Sea-Doo je brend u vlasništvu kanadske tvrtke Bombardier Recreational Products (BRP), koja je svoj prvi model jet skija, pod imenom Bombardier Sea-Doo, predstavila 1968. 20 godina nakon, odnosno 1988., Sea-Doo je uveden kao odvojeni brend, ali i dalje u BRP-ovom vlasništvu. Koliko brzo je prepoznata njegova kvaliteta najbolje govori podatak da je već 1995. Sea-Doo godišnje prodavao preko 100,000 jedinica, a do 1997. tvrtka je prodajom ostvarivala promet od čak 212 milijuna dolara - čime je pokrivala više od polovice ukupnog jet ski tržišta. Nešto recentniji podaci, oni iz 2016., kažu kako je Sea-Doo imao 45.8% udjela na jet ski tržištu.

Sea-Doo ima bogatu ponudu modela visokih performansi, koji su prepoznati zahvaljujući naprednoj tehnologiji i inovacijama.

Yamaha je prvi jet ski predstavila 1986, a model se zvao WaveRunner 500 (Marine Jet 500T). Od toga dana pa sve do danas Yamaha je zadržala svoj status među zaljubljenicima u jet ski. Svakako je tome doprinijela i bogata ponuda njihovih modela koji variraju od početnih kao što je EX pa sve do FX modela čija su odlika zavidne i vrlo visoke performanse.

Article image

Od samih početaka do danas

Jet skijevi u početku su se koristili prvenstveno za spašavanja i druge profesionalne svrhe, no ubrzo su postali prepoznati kao iznimno atraktivna plovila i za razonodu.

Tijekom 1980-ih i 1990-ih popularnost jet skija je rasla te je ubrzo postao svjetski priznati sport s uspostavljenim upravnim tijelima, kao što je International Jet Sports Boating Association (IJSBA). Nakon toga, diljem svijeta počela su se održavati i natjecanja, a neka od najpoznatijih su Pro Watercross Tour i The World Finals.

Article image

Pro Watercross Tour događaj je u kojem natjecatelji iz cijeloga svijeta pokazuju svoje vještine i agilnost u vožnji jet skija. Posebnost ovog atraktivnog natjecanja je u tome što se sudionici mogu iskazati u nekoliko disciplina - slalomu, slobodnom stilu vožnje te u utrkama izdržljivosti.

Article image

Ništa manje nije zanimljivo ni natjecanje The World Finals - jedno od najvećih uopće u svijetu jet skija, koje svake godine privuče na tisuće gledatelja i sudionika. Već tradicionalno ovo se natjecanje održava u Arizoni, odnosno gradu Lake Havasu na istoimenom jezeru.

Posljednjih godina zahvaljujući razvoju tehnologije i implementacijom suvremenog dizajna, vožnja jet skija postala je znatno sigurnija, a sport još popularniji među cjelokupnom populacijom. Uvelike je tome doprinijela i raznovrsna ponuda modela - od onih kojima se lako upravlja pa sve do izrazito snažnih modela dizajniranih za utrke i vožnju pri velikim brzinama općenito. Sve navedeno iznimno je veliki plus za ovaj sport, a tome pridonose i sami proizvođači koji svakim danom pomiču granice, predstavljaju sve bolje performanse i time uzbuđenje i adrenalin uistinu dovode do vrhunca.