Zaboravite klasične načine vježbanja i treniranja - teretane, vježbe kod kuće ili pak grupne treninge koje morate uvrstiti negdje u svoj raspored. U ovom vam članku donosimo najzabavniji način kako ćete zasigurno ostati u formi, a pri tome se i zabaviti. Ono što je još bolje, u ovu avanturu možete povesti i svoje prijatelje i doživjeti nezaboravne trenutke! Naravno, govorimo o jet skiju kao ultimativnoj aktivnosti kojom ćete aktivirati gotovo sve mišiće u svojem tijelu - i to sve na svježem zraku i u prirodi.

Trening i zabava u jednome

Dok se vozite na jet skiju aktivirate sve najvažnije mišićne skupine. Kako? Vrlo jednostavno - naime, s obzirom na to da tijekom čitave vožnje morate održavati ravnotežu i “boriti se” protiv valova, htjeli vi to ili ne, radit će vam mišići ruku, nogu kao i leđni mišići. Dakle, izvrsna aktivnost koja pomaže u njihovu toniranju, podizanju ukupne mišićne snage i izdržljivosti općenito.

Dugotrajne vožnje jet skijem, zbog održavanja kontrole nad vodenim skuterom, ojačat će vaše trbušne mišiće i mišiće donjeg dijela leđa, jer upravo su oni najvažnija karika u održavanju ravnoteže. S vremenom ovo će vam donijeti benefite na više strana - od pravilnijeg držanja i bolje ravnoteže kako na vodi tako i izvan nje, sve do snažnijeg trupa.

Article image

Uz sve ranije rečeno, vožnja vodenog skutera je i izvrsna za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja. Naime, vožnja pri velikim brzinama, ali i sama vožnja vodenim skuterom općenito, prirodno ubrzava otkucaje srca, osnažuju ga i time poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Dok se vozite na vodi, vaša će pluća i srce pojačano raditi zajedno kako bi osigurali dovoljne količine kisika u mišićima.

Oslobodite se nakupljenog stresa

No, osim fizičkih benefita, ova je aktivnost izvrsna i za vaše mentalno zdravlje. Upravo je to tema o kojoj se danas sve češće govori i kojoj se pridaje sve veća pažnja. Naime,vožnja na jet skiju, zahvaljujući prekrasnom pogledu na vodu i slobodi koju on omogućava, služi kao fantastičan način za oslobađanje od stresa. Već sam osjećaj vožnje po valovima i vjetra u kosi može biti izvrsno meditativno sredstvo koje pomaže razbistriti um i smanjiti nakupljeni stres. Uz to, naravno, navala adrenalina koja se događa u ovim trenucima može potaknuti oslobađanje endorfina koji podiže raspoloženje te smanjuje stres i tjeskobu.

Article image

Vjerujemo da je mnogima najdraža upravo činjenica što se vožnja vodenim skuterom uopće ne osjeća kao klasično vježbanje. Jedan od najvećih izazova kada se govori o treninzima na kakve smo najčešće naviknuli je, naravno, motivacija. Naime, u klasičnim treninzima, nakon određenog vremena, počinje nedostajati uzbuđenja i zabave - dok je u vožnji jet skija situacija upravo suprotna. Adrenalin je ovdje siguran, a svaka je vožnja drugačija i jedinstvena. I upravo je to najveća prednost - jer kada vježbanje ne djeluje kao obaveza niti posao, veća je vjerojatnost da ćete ovu aktivnost prigrliti kao novi najdraži oblik treninga, kao i odmora od obaveza. I zato ostanite aktivni, uživajte u vožnji i ono najvažnije - dobro se zabavite!